Waarom is cannabis verslavend?
Het roken van wiet en hasj wordt soms gezien als onschadelijk en niet verslavend. Dit is helaas niet helemaal accuraat. Met name het idee dat cannabis niet verslavend zou zijn, is een wijdverspreide mythe die de nodige nuance behoeft. In deze blog behandelen we daarom hoe het komt dat het gebruik van cannabis een verslavend effect kan hebben en hoe je een wietverslaving kan herkennen.
Een natuurlijke drug
Wiet en hasj worden in de opiumwet geclassificeerd als softdrugs, omdat ze een minder groot risico vormen voor de gezondheid en de samenleving dan andere drugs. Cannabis is daarnaast een volledig natuurlijk product dat ook nog eens gemakkelijk in bijna elk klimaat gekweekt kan worden. Dit alles maakt cannabis tot een populaire plant, waar vele mensen over de hele wereld van genieten. Het natuurlijke karakter van deze drug zorgt er bij veel mensen voor dat ze het zien als ongevaarlijk en niet, of in ieder geval veel minder, verslavend dan andere (semi)synthetische substanties. Hier zit zeker een kern van waarheid in, afgezien van het feit dat cannabis ook therapeutisch kan worden ingezet bij verschillende klachten met positieve effecten op de gezondheid. Ook heeft cannabis geen fysieke verslavende effecten, wat het ook weer onderscheidt van de meeste harddrugs. Het verslavende element bij cannabis is dan ook voornamelijk geestelijk, oftewel psychisch.
Geestelijke afhankelijkheid
Hoe komt het dan dat het gebruik van cannabis kan leiden tot psychische afhankelijkheid? Dit heeft te maken met een van de actieve stoffen in cannabis die zorgt voor het ‘high zijn’ of het bekende ‘stonede’ gevoel: THC, afkorting van delta-9-tetrahydrocannabinol. Wanneer je deze stof inademt als je wiet of hasj aan het roken bent, wordt deze stof via de longen opgenomen in het bloed, waarna het in de hersenen terecht komt. Dit is het punt wat belangrijk is om de verslavende effecten van cannabis te verklaren. Onze hersenen bestaan namelijk uit neuronen en neurotransmitters, en ze maken zelf stoffen aan die op THC lijken. De receptoren in ons brein nemen deze stoffen op, wat dus ook gebeurt bij inademen van THC. Door de aanvoer van THC maak je je brein in wezen ‘lui’, omdat het de THC aanziet als neurotransmitter, waardoor het deze zelf minder gaat aanmaken. Dit proces zorgt op lange termijn voor psychische afhankelijkheid.
Wietverslaving herkennen
Een cannabisverslaving is te herkennen aan verschillende symptomen. Vooral heeft cannabis een negatieve invloed op het kortetermijngeheugen. Gebruikers moeten daarom meer nadenken bij het voeren van een gesprek, omdat ze sneller vergeten wat ze het moment ervoor hebben gezegd. Door de geestelijke afhankelijkheid die cannabis kan creëren, worden gebruikers vaak onrustig bij het stoppen met het roken ervan, omdat de hersenen nu minder neurotransmitters aanmaken. Andere symptomen van een wietverslaving zijn evenwichts- of concentratiestoornissen, slechter geheugen, er vermoeid uitzien, sociale contacten en school of werk verwaarlozen en denken niet meer zonder te kunnen.
Alles met mate
Ondanks dat de gevaren van cannabis relatief meevallen, is het zeker van belang om je bewust te zijn van de verslavende uitwerking die het kan hebben. Sommige mensen zijn daar bovendien meer gevoelig voor dan anderen. Bij een drug als cannabis is het gezegde ‘alles met mate’ daarom een goed devies.